Naslovna ISTORIJA

ISTORIJA

DSC_4648

Atletski klub Ljubić, osnovan je 06. jula ratne 1993. godine.   2005. godine  Spajanjem Atletskog Kluba Ljubić i Atletskog kluba Maraton, nastaje današnji Atletski klub Prnjavor.

Do sada je osvojio na hiljade i hiljade medalja na Zvaničnim Prvenstvima, uličnim trkama, krosevima, mitinzima,  Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Balkana, i Evrope, od cicibanske do veteranske kategorije. Njegovi atletičari su nastupali i osvajali medalje na svim takmičenjima širom Sveta za reprezentacije  Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, bivše    Savezne Republike Jugoslavije i Srbije.

Atletičari Prnjavora su obarali i postavljali rekorde   Republike Srpske,  Bosne i Hercegovine, bivše  Savezne Republike Jugoslavije i Srbije. Neki od tih rekorda još uvek stoje , tj. niko ih do dana današnjeg nije oborio.

Za atletičare Prnjavora se čulo na svim meridijanima ove naše zemaljske kugle, a oni su pronosili slavu i uspeh  dostojno predstavljajući svoj Klub , grad Prnjavor, svoju Državu Republiku Srpsku. Njegovi atletičari su nastupali na Prvenstvima Balkana, Evrope, Mediterana, Sveta, Kupu Evropskih šampiona, Olimpijskim igrama, Olimpijskim igrama za veterane.

Najveći uspeh Kluba je bio nastup našeg  Predsednika Kluba  Željke Petrovića, na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine u disciplini  maraton na 42 195 m.                                       Još jedan veliki uspeh ostvario  trener Dalibor Vrhovac  nastupom na Evropskim Olimpijskim igrama za veterane u Nici u Francuskoj   2015. godine i osvajanjem četiri medalje;              jedne zlatne , dve srebrene i jedne bronzane.

 

U 2015. godini AK Prnjavor osvojio 93 medalja na Zvaničnim Prvenstvima Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Balkana  i Evrope od cicibanske do veteranske kategorije, kao i na uličnim trkama, od čega je 74 medalje na Zvaničnim Prvenstvima ovih zemalja;     23 zlatne,     19 srebrenih  i  32 bronzane, od čega je 4 medalje bilo na Evropskim Olimpijskim igrama za veterane: 1 zlatna, 2 srebrene  i  1  bronzana  i  medalje na Veteranskom prvenstvu Balkana:   1 zlatna,         1 srebrena  i  2  bronzane kao  i  19  medalja na uličnim trkama, krosevima i mitinzima; 9 zlatnih, 5 srebrenih  i   5  bronzanih.

18 atletičara i atletičarki je osvajalo medalje na Prvenstvima Republike Srpske ,      a 6 na Prvenstvima Bosne i Hercegovine.                                                                                   4 atletičara i atletičarki su bili Prvaci Republike Srpske, a  4 njih prvaci  Bosne i Hercegovine.

Juniorska ženska Ekipa Atletskog kluba Prnjavor je pobedom na Ekipnom Prvenstvu Bosne i Hercegovine u krosu, stekla pravo nastupa na Kupu Evropskih Šampiona u krosu za Klubove, koji se 07. februara 2016. godine održavao u turskom gradu Kastamonu, ali nažalost zbog loše finansijske situacije u Klubu nisu, po ko zna koji put otišli na ovo takmičenje iako su stekli pravo nastupa.

PETORO  atletičara i atletičarki su  u  2015. godini nastupali za reprezentacije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na Prvenstvima Balkana od  mlađejuniorske  do seniorske kategorije:

 

  • JELENA GAJIĆ                     2  puta
  • VALENTINA SAMARDŽIĆ       2  puta
  • NIKOLA PETROVIĆ               1  put
  • ADIN ČAJIĆ                        1  put
  • ĐORĐE ĐUKIĆ                     1  put

 

JEDAN atletičar je u 2015. godini nastupao za reprezentaciju Srbije na Evropskim Olimpijskim igrama i na Balkanskim prvenstvima:

 

  • DALIBOR VRHOVAC               8  puta

 

 __ ATLETSKI   KLUB   ”PRNJAVOR”___

OSVOJENE  MEDALJE  U  2015. GODINI

Zvanična prvenstva RS, BiH, BALK., EVR    :       23 + 19 + 32  =  74

Ulične trke i krosevi                                :         9 +   5 +   5  =  19

SVE  UKUPNO                                      :      32  + 24 + 37  =  93

 

Pojedinačna Prvenstva Bosne i Hercegovine :     8 + 4   + 11 =     23

Seniorska                     :     0 +  1  +   2  =      3

Juniorska                      :     2 +  1  +   4   =     7

Mlađe juniorska            :     5 +  2  +    3  =    10

Pionirska                     :     1 +  0  +    2   =     3

Pojedinačna Prvenstva Republike Srpske     :   11 + 10 +  14   =    35

Seniorska                    :     0 +   2  +  2   =      4

Juniorska                     :     5 +   2  +  7   =    14

Mlađe juniorska            :     4 +   2  +  3   =       9

Pionirska                     :     2 +   3  +  2    =       7

Cicibanska                   :     0 +   1  +  0    =       1

Ekipna Prvenstva Bosne i Hercegovine        :     1 +   0  +   2    =      3

Seniorska                    :     0 +   0  +   1   =       1

Juniorska                     :     1 +   0  +   1   =       2

Ekipna Prvenstva Republike Srpske             :     1 +   2  +   2  =       5

Seniorska                   :     0 +   1  +    2 =        3

Juniorska                    :     1 +   1  +    0 =        2

Evropske Olimpijske igre za veterane           :    1 +    2  +  1 =         4

Veteranska Prvenstva Balkana                     :    1 +   1   +  2 =         4

 UKUPNO                                                   : 23 + 19  + 32 =       74

Ulične trke, krosevi, mitinzi                          :    9 +    5  +  5 =       19

 

DSC_9434-1